Akademisk nyfikenhet viktigt för Perituskliniken

Akademisk nyfikenhet viktigt för Perituskliniken

Medicon Village

Publicerad 02 december 2020 – 3 min lästid

Det är fortfarande lite småpyssel kvar på Perituskliniken innan allt är helt färdigställt. Trots det har allt gått oerhört snabbt från den första idén om att bygga en klinik, till dess att det ultramoderna sjukhuset på Medicon Village stod klart och de första patienterna började dyka upp i början av september.

Lasse Lindstam från Skanör, var en av de första patienterna på kliniken. Han har blivit behandlad för godartad prostataförstoring med så kallad Thuliumlaser, en helt ny behandlingsform.

– För sex år sedan blev jag opererad för samma sak och det var en otroligt lång väntetid och omständlig process – det tog ett år från mitt första besök till dess att operationen var klar, säger han.

Även denna gång var väntetiden för att få en undersökning lång, men nu bestämde sig Lasse Lindstam för att ta saken i egna händer och ringde till Perituskliniken samma dag som de öppnade. Han är väldigt nöjd med bemötandet – allt från personalen i receptionen till opererande kirurg:

– Att man har all kompetens i samma hus gör ju att det går snabbt och underlättar enormt för mig som patient. Det tär på en att gå och vänta och att behöva åka runt till olika instanser. Tror absolut att det måste finnas alternativ till den offentliga vården.

Kön till prostataundersökning i Sverige är ofta flera månader lång. Från och med i år har det också kommit nya rekommendationer i vårdprogrammet för att göra undersökningen säkrare för patienten, där första steget är en magnetkameraundersökning (MR). Antal nya fall i Sverige med prostatacancer är ungefär 10 000 per år med en dödlighet på 23 procent och det är av stor vikt att få diagnos och behandling fort.

– På Perituskliniken erbjuder vi hela utredningskedjan från MR till biopsi och eventuell operation för prostatacancer inom max fyra veckor efter första besöket. Eftersom alla resurser och personal finns i huset kan därför tiden från första besök till behandling kortas, säger Göran Ahlgren.

Göran Ahlgren är urolog, forskare och medicinsk ledningsansvarig på Perituskliniken och har arbetat i 40 år som läkare inom offentlig verksamhet varav de senaste 30 åren på urologen vid SUS i Malmö. Initiativet till Perituskliniken kommer från urolog Per-Anders Abrahamsson och finansierats av familjerna Mats Paulsson, Rune och Johan Andersson, Antonia Ax:son Johnsson och Göran Ennerfelt. Genom den nya kliniken hoppas man kunna avlasta regioner och hjälpa till att påskynda behandlingsförloppet för de som drabbats.

– Hela konceptet med att få starta upp en verksamhet och forma den så att man kan erbjuda patienten de bästa metoderna och vård utan väntan är stimulerande. Vi har korta beslutsvägar och kan snabbt förändra allt ifrån journalsystem till rutiner – det är ett effektivt och snabbt förändringsarbete, säger VD Åsa Dahm.

Forskningssamarbetet är också en viktig del för Perituskliniken berättar Per-Anders Abrahamsson. Närheten till övriga verksamheter på Medicon Village ger forskarna möjlighet att bedriva patientnära forskning och kliniska prövningar i samarbete med kliniken. På Medicon Village finns nu hela kedjan från prevention, diagnostik, behandling och vård.

– Inom den offentliga sektorn saknas ofta både tid och engagemang att förse forskare med bland annat blod och vävnadsmaterial för deras forskning. Med tanke på den tekniska investering som gjorts på Perituskliniken, har vi helt andra möjligheter att integrera undervisning, utbildning och forskning i verksamheten. Det är viktigt för oss att inte bara vara producenter utan att även vara akademiskt nyfikna, avslutar Per-Anders Abrahamsson.

Text: Åsa Hansdotter
Foto: André De Loisted

https://www.mediconvillage.se/sv/akademisk-nyfikenhet-viktigt-perituskliniken