Välkommen till Peritusklinikens information om ansträngningsutlöst urininkontinens hos män
av specialistläkare i urologi, Ane Krag Jakobsen.
av specialistläkare i urologi, Ane Krag Jakobsen.
Ansträngningsutlöst urininkontinens, eller stressinkontinens, innebär ofrivilligt läckage av urin i samband med fysisk ansträngning där buktrycket ökas. Läckaget uppstår pga. otillräcklig funktion av urinblåsans stängningsmekanismer i form av slutmuskel (sfinkter), som sitter runt urinröret under prostata samt bäckenbotten. Bäckenbotten utgör bukhålans golv och består av muskler, bindväv och ligament. Oftast kommer läckaget som större eller mindre skvätter urin i samband med fysisk aktivitet, såsom vid skratt, hosta, nysning, lyft, promenad, hopp och joggning. I de mest uttalade fallen kan även små kroppsrörelser leda till rinnande läckage.
Urinläckage kan också bero på en överaktiv urinblåsa. Denna form av inkontinens kallas för trängningsinkontinens eller urgeinkontinens och är ofta förknippat med symptom som urinträngningar och frekvent vattenkastning. I denna text kommer vi primärt att informera om ansträngningsutlöst inkontinens.
Materialet tillhandahålls med tillstånd av Boston Scientific. © 2020 Boston Scientific Corporation eller dess dotterbolag. Alla rättigheter förbehållna.
Ansträngningsutlöst inkontinens är vanligt hos kvinnor, men förekommer mer sällan bland män och då oftast efter operation, strålning eller annan sjukdom eller skada i bäckenregionen.
Enligt studier drabbas uppskattningsvis 50 % av män, som genomgår operation för prostatacancer (både öppen och titthåls-operation) av urinläckage direkt efter operationen. Inom de första veckorna och månaderna efter operationen upplever de flesta män en tydlig minskning av urinläckaget i takt med läkningsprocessen och med hjälp av träning av bäckenbotten muskulaturen. Vid uppföljning ett år efter operationen är det dock en mindre grupp av männen på 10-20 %, som fortfarande har urinläckage, där mer avancerad utredning och behandling samt eventuellt operation kan bli nödvändigt för att avhjälpa urinläckaget.
Ansträngningsutlöst inkontinens förekommer även efter operation av godartad prostataförstoring, så kallad TUR-P (0,5–3 %), efter extern strålbehandling av cancer i bäckenregionen (1,6 %), efter trauma i bäckenregionen samt vid vissa neurologiska sjukdomar och missbildningar.
Konsekvenserna av urinläckage är oftast stora, båda för den enskilda person och för samhället i form av sänkt livskvalitet, social isolering och depression förutom höga kostnader för skydd, hudvård, tvätt, andra hjälpmedel och läkemedel. Situationen upplevs av de flesta som skamfull och det kan därför vara svårt att prata om och att söka hjälp. Men det finns flera olika verksamma behandlingsalternativ, som kan avhjälpa eller i alla fal minska problemet. För att få hjälp kan man söka upp sin primärvårdsläkare eller urologspecialist.
Om du upplever att väntetiderna inom offentlig sjukvård för bedömning och behandling av dina besvär med urininkontinens är för långa, kan Perituskliniken vara ett alternativ. Till oss kan du komma för utredning och behandling inkl. kontinensförbättrande operation. Det kan ske via remiss från läkare/urologspecialist i din hemregion, via din sjukförsäkring eller genom din egen finansiering.
1. Cancer i prostata
2 + 3. Operation för prostata cancer (prostatektomi)
Materialet tillhandahålls med tillstånd av Boston Scientific. © 2020 Boston Scientific Corporation eller dess dotterbolag. Alla rättigheter förbehållna.
När du kommer till oss på Perituskliniken för utredning och behandling av ansträngningsutlöst urininkontinens får du träffa en urolog med högspecialiserad kompetens inom området.
Inför mottagningsbesöket på Perituskliniken får du:
Under mottagningsbesöket kommer du i samtal med urologen att få berätta mer om dina besvär samt gå igenom dina svar på frågeformulären och resultat av undersökningar.
Härefter kommer urologen att utföra en allmän yttre kroppsundersökning, undersökning av urinflödet och blåstömningen (flöde-res) och en flexibel urethro-cystoskopi (kameraundersökning i lokalbedövning av urinrör, slutmuskel och urinblåsa).
Utifrån detta kommer ni fram till hur den vidare utredningen och behandlingen ska gå till.
Ofta behöver utredningen suppleras med en urodynamisk undersökning, där man genom tunna slangar inlagda i urinblåsan och ändtarmen bland annat kan mäta trycket i urinblåsan, urinröret och slutmuskeln, urinflödet och eventuell överaktivitet i blåsan. Undersökningen utförs i vaket tillstånd av specialutbildad personal på ett undersökningslaboratorium, som finns på vissa urolog kliniker eller klinisk fysiologisk avdelning, oftast inom offentlig sjukvård. Om en sådan undersökning behövs, kommer urologen på Perituskliniken att ordna med remiss till lämplig vårdinrättning.
Beroende på graden och varaktigheten finns olika behandlingsmöjligheter vid ansträngningsutlöst inkontinens hos män.
En uroterapeut är en sjukgymnast eller sjuksköterska med specialist utbildning inom urologi och vattenkastningsbesvär. Uroterapeuten är expert på utvärdering och behandling av urinläckage, bland annat genom bäckenbottenträning och ändringar i livsstil och beteende (inklusive dryckesvanor och toalettvanor). Uroterapeuten kan även hjälpa till med hanteringen av urinläckaget genom utprovning och förskrivning av inkontinenshjälpmedel (skydd, penisklämma, påse för uppsamling av urin – uridom och ev. kateter i urinblåsan).
Träning av bäckenbottenmuskulaturen, så kallade knipövningar, är i många fall en effektiv behandling och brukar visa resultat inom 3-6 månader. Tanken med träningen är att stärka bäckenbottenmuskulaturen så den ger ett mer effektivt stöd vid ökat buktryck vilket bland annat resulterar i ett ökat stängningstryck i urinröret. För att träningen ska bli så effektiv som möjligt är det en god idé att få hjälp av en uroterapeut, som kan ge instruktioner och kontrollera att träningen utförs korrekt . Träningen utförs på egen hand varje dag. Som stöd för träningen kan man använda appen Tät®III, som finns att ladda ned gratis på App Store och Google Play.
Läkemedlet Duloxetin (Yentreve) används vanligtvis för behandling av ångest och depression. Det har emellertid visat sig att Duloxetin även ökar spänningen i urinrörets muskulatur och därigenom kan minska ansträngningsutlöst urinläckage. Biverkningar i form av illamående, muntorrhet, förstoppning och trötthet är dock vanliga och kan leda till att patienter avbryter behandlingen trots god effekt på urinläckaget.
Om ovanstående behandlingar inte ger önskad effekt och mannen fortfarande har ett betydande (mer än 20-50 g per dygn) och besvärande urinläckage i samband med ansträngning kan det bli aktuellt att genomgå en operation. Syftet med operationen är att förbättra stängningsmekanismen runt den övre delen av urinröret. Genom åren har det utvecklats flera olika operationsmetoder för att behandla ansträngningsutlöst inkontinens hos män. Dessa operationer utförs vid ett fåtal högspecialiserade urolog kliniker i Sverige.
På Perituskliniken använder vi oss av två olika operationsmetoder, slyngplastik (Advance XP, Boston Scientific) och artificiell sfinkter (AMS800, Boston Scientific), som utförs av urolog med högspecialiserad kompetens inom implantatkirurgi.
Materialet tillhandahålls med tillstånd av Boston Scientific. © 2020 Boston Scientific Corporation eller dess dotterbolag. Alla rättigheter förbehållna.
Materialet tillhandahålls med tillstånd av Boston Scientific. © 2020 Boston Scientific Corporation eller dess dotterbolag. Alla rättigheter förbehållna.
Vårdgarantin är en lagstadgad rättighet som innebär att man ska få vård inom en viss tid. Vårdgarantin anger inom vilka tidsgränser olika vårdinsatser ska erbjudas, efter att beslut om vård har fattats.
Förstärkt vårdgaranti från 1 januari 2019
Den delen av vårdgarantin som gäller inom primärvården har förstärkts från den 1 januari 2019. Förstärkningen innebär att patienter som kontaktar primärvården för ett nytt eller försämrat hälsoproblem har rätt till en medicinsk bedömning inom tre dagar.
Bedömningen ska göras av en läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom primärvården.
Du har alltså rätt att
efter beslut få en operation/åtgärd inom den specialiserade vården inom 90 dagar.