Röntgen och diagnostik

För cancerdiagnostik i prostata används i första hand magnetkamera, och perineala vävnadsprover (fusionsbiopsier).

Från och med den 1 september 2025 finns tillgång till avancerad bilddiagnostik genom Evidia, i nära anslutning till Peritusklinikens lokaler. Men det går naturligtvis bra att få undersökningen genomförd vid annan röntgenmottagning.

MRT (magnetkamera)

Vad är MRT och hur går det till?
Magnetisk resonanstomografi – MRT eller även i dagligt tal kallat för magnetkamera – har fått en alltmer framträdande roll vid diagnostik inom prostatacancer.

Tidigare gjordes punktioner av prostatakörteln antingen genom att urologen kunde känna en förändring genom ändtarmen eller genom att hela prostatakörteln biopserades med en matris av nålar.

Idag utförs istället magnetkamera först för att dels fastställa om det finns någon tumör som skall biopseras och dels var den är placerad i prostatakörteln. En magnetkameraundersökning är därför helt avgörande för ökad precision vid prostatadiagnostik och behandling.

Förberedelser och undersökningstid

För en undersökning med magnetkamera ska patienten svara på ett antal frågor då enstaka metallföremål i kroppen förhindrar undersökning. Det gäller framför allt metaller som är magnetiska och en del inopererad elektronisk utrustning exempelvis äldre pacemakers.

Patienten ska vara förberedd på att åka in i en drygt meterdjup ”tunnel” där magnetfältet finns. En del kan uppleva obehag för detta, cellskräck. Vår erfarna personal skapar lugn och trygghet vid undersökningen för att detta inte ska upplevas som onödigt obehag. I en del fall ska patienterna förbereda sig med fasta och före prostataundersökning ta ett enkelt lavemang. Alla instruktioner skickas hem till dig i förväg.

Datortomografi (DT)

DT, ibland också kallat skiktröntgen, är den metod inom röntgendiagnostiken som idag används allra mest.

Förberedelser och undersökningstid

För en undersökning med DT av buk- eller urinorganen krävs ibland några timmars fasta. Före undersökningen dricker du vatten eller kontrastvätska. Kontrastvätska sprutas också in i blodbanan.

Det kan behövas ett blodprov i förväg som visar att njurfunktionen är normal.

Fusionsbiopsi

På Peritusklinikens mottagning och operationsavdelning finns ultraljudsutrustning som används för både rutindiagnostik och för biopsi av prostata med hjälp av bilder tagna i magnetkamera.

Fusionsbiopsi som metoden kallas kombinerar fynden på bilderna vid magnetkameraundersökning med ultraljud där bilder från magnetkameran förs över till ultraljudssystemet och slås samman, ”fusioneras”, med ultraljudsbilderna för att rätt område i prostatakörteln ska biopseras.

Förberedelser och undersökningstid

Inbokning av fusionsbiopsi sker vid mottagningsbesök och all information och förberedelser ges direkt till patienten som då också har möjlighet att ställa frågor. Fusionsbiopsi utförs oftast i lokalbedövning.
En ultraljudsundersökning med fusionsbiopsi tar 1-2 timmar.