Frågor vid en prostatacancerdiagnos
En cancerdiagnos väcker många frågor och behovet av att ha någon att tala med är ofta stort. Våra erfarna och kunniga kontaktsjuksköterskor kan ge dig och dina anhöriga svar på frågor kring behandlingsalternativ, prognos, hur det är att leva med prostatacancer och andra saker som du kanske undrar över. På prostatacancerförbundet.se och cancerfonden.se hittar du också professionell och vetenskapligt förankrad information om prostatacancer.
Aktiv monitorering
Du kan välja att vänta med behandling om cancern bara finns i prostatan och växer långsamt. I stället får du komma på regelbundna kontroller. Det kallas aktiv monitorering. Då gör man ett återbesök hos läkaren och lämnar ett PSA-prov var 3:e-6:e månad. Du kan också behöva bli undersökt med magnetkamera och lämna vävnadsprov. Du får behandling om kontrollerna visar att cancertumören börjar utvecklas.
Operation
Om din cancerdiagnos innebär att operation är den lämpligaste behandlingsmetoden genomförs operationen på Perituskliniken. Hos oss genomförs operation av prostatacancer oftast med robotassisterad kirurgi. Det innebär att urologen styr robotinstrumenten genom fyra titthål i kroppen (titthålskirurgi). Prostata tas ut genom ett lite större snitt vid naveln. Komplikationer är sällsynta, men det finns en risk för urinläckage och impotens, vilket din läkare informerar dig om före ingreppet. Du kan läsa mer om hur operationen går till nedan.
Läkemedelsbehandling
Prostatacancer behöver testosteron för att kunna växa och kan därför bromsas med hormonbehandling. Det finns olika läkemedel vars effekt är att göra det svårare för testosteronet att bildas eller att verka. Hormonbehandling kan ibland behöva kombineras med andra läkemedel för att får extra effekt. Hormonbehandling kan också ges tillsammans med strålning.
Behandling av spridd prostatacancer, när det finns metastaser på andra ställen i kroppen, måste alltid planeras individuellt. Till den primära behandlingen av spridd prostatacancer hör alltid läkemedelsbehandling, vanligen hormonell behandling och cytostatikabehandling eller en kombination av dessa.
Mer information om läkemedelsbehandling hittar du på 1177.se
Strålbehandling
Strålbehandling är ett alternativ för att behandla prostatacancer. Om strålning eller operation är den föredragna behandlingen för en patient beror på olika faktorer och bedöms av en onkolog i varje enskilt fall. Biverkningar vid strålning är vanliga, men i många fall övergående. När det gäller prostatacancer är den vanligaste biverkningen av strålbehandling tarmbiverkningar såsom ändrade avföringsvanor, slembildning och läckage och täta urinträngningar. Strålning kan också påverka erektionsförmågan.
Perituskliniken erbjuder i dagsläget inte strålbehandling. Vi kan däremot erbjuda en konsultation hos vår onkolog för att gå igenom de behandlingar som är mest lämpliga för din sjukdom. I de fall denna behandling är aktuell remitterar vi dig till en annan vårdgivare.
Det finns två typer av strålbehandling av prostatacancer.
Yttre strålbehandling
Yttre strålbehandling kan vara ett alternativ till operation om du har andra sjukdomar. Behandlingen tar några minuter och känns inte. I många fall räcker det med 7 behandlingar under 3 veckor.
Inre strålbehandling – brachyterapi
Inre strålbehandling brukar användas om cancertumören är större och växer snabbt. Behandlingen ges inuti prostatan. Då går det att få högre stråldoser än vid yttre strålbehandling utan att det påverkar den friska kroppsvävnaden.
Mer information om strålbehandling hittar du på 1177.se